Skip to content

A Facebook Update on the current situation in Bulgaria

February 21, 2013

There is only one post on this blog that is fully written in Bulgarian: Отворено писмо до всички медии, Facebook абонати и “гробари”. If you are looking for the reason why you’d probably find it in the comment section of  my post, commenting on the tension between Bulgarian students and Bulgarian students abroad. However, this time I’d like to write in Bulgarian and you can feel free to use Google Translate.

Ще използвам блога си вместо профила си във Facebook защото нямам намерение да разгневявам патриотично настроените си познати в социалните мрежи. Също така няма да пиша на английски защото ще разгневя вероятно всеки един българин, който по някакъв начин се добере до този пост. Защо ли? Ами просто защото по традиционен български маниер все ще се намери някой да коментира факта, че съм студентка в чужбина, предателка или как ми убягва българската граматика.. Просто винаги има на какво да се опрем, за да изразим нетърпимостта си към чуждото мнение.

Та ще бъда кратка като в коментарите си за Догановия “атентат” и българското “нашествие” в Англия..

Довиждане г-н Борисов! На никой няма да липсвате! Преди да си довършите мандата (и да си вземем финално “Сбогом!” тъй като вашите колеги може и да не се появат на заседанието, на което ще е хубаво да Ви приемат оставката) вземете и уволненете PR екипа Ви защото хич не струва. Ако с г-н Доган се състезавате за награди Аскеер 2013 или PR Приз 2013 не се безпокойте.. ще ги вземете и двете! Но на Вас повече внимание няма да обръщам защото вашата натура е прекалено натоварваща. И не само вашата.. Вие и всичките Ви колеги сте “един дол дренки” (като изключим г-н Плевенлиев, който е толкова безличен, че не може да ми задържи вниманието дори до края на това изречение).

Чудех се дали да коментирам и българските медии, но също са за оставка. Искрено се радвам, че вкъщи още има ток, за да може родителите ми да ме update-ват за реалната обстановка в страната.

Трябва вече да е пределно ясно, че не може току-така да се променят нещата.  В крайна сметка неопределената “промяната”, за която се шуми ще завърши с невероятно подходящата за случая фраза: “От трън та на глог”. Тя ще е валидна и за правителството, и за медиите. За мен лично най-трагичен в цялата ситуация е народа. Когато започна въпросната шумотевица се зарадвах вътрешно, че хората почват да се пробуждат.. но много, много късно. И то как се пробуждат!

Веднага си представям коментари от рода на: “Ми то народа е беден, гладен, студено му е.. как иначе да е?”. Ами как да е като са му изпили парите, кръвчицата и мозъка покрай всичко друго. Разбирам и гнева, и злобата. Ботев и Вазов – те също са ги разбирали и са писали за тях да си знаем урока! Но ето, че пак сме в същата ситуация – поробени от собствените си избори.. Защото да търпиш толкова дълго да те мачкат; да нападаш, държавен служител, който също има деца и също плаща сметки; да псуваш  “като хамалин” и да правиш зайчета на репортер та да те види цялата страната; да гласуваш за някой и после да му искаш оставката без да знаеш до какво ще довете това.. това е личен избор.

А тогава, когато неправилния избор на един човек се умножи по около 8 милиона.. ето тогава настава момента на голямата трагедия на цял един народ. Не може да се промени властта, журналистиката и цената на тока ако промяната не тръгне от хората.

Тук спирам и оставям темата отворена за размисъл. Велико заключение няма да правя, но е тъжно, че на 2 482 километра от вкъщи седя и се чудя кой е по-трагичен – политика, журналиста или българина.

Advertisements
2 Comments leave one →
  1. April 7, 2013 22:49

    Само Костов:)…и ДСБ ъф корс

    • April 7, 2013 23:39

      Да, Костов.. та нали няма какво на кой да продаде вече в България!

Tell me about it..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: